Ten niepozorny chwast otaczający nas dokoła kryje w sobie ogromną, leczniczą moc. Pokrzywa zwyczajna zawiera szereg cennych składników: witaminy z grupy B, C, K, sole mineralne oraz glukokininę. Świeżo zerwane pędy wykorzystywane są do przyrządzania soków i sałatek. Przełom kwietnia i maja to najlepszy sezon na zbiór jej listków.
Herbatka z pokrzywy zwyczajnej aktywizuje pracę trzustki. Powinno się ją pić przed większymi posiłkami lub w ich trakcie. Pokrzywa zwyczajna ma silne działanie odwadniające, oczyszczające krew z toksyn i moczopędne. Doskonale wspiera układ moczowy w trakcie infekcji. Stosuje się ją również w chorobach przewodu pokarmowego. Wspomaga leczenie anemii. Częste picie herbatki z pokrzywy zwyczajnej ogólnie pobudza pracę komórek. W dawnej medycynie ludowej była polecana jako środek zwiększający pobudliwość seksualną. Dziś zielony, leśny afrodyzjak można podać na wiele sposobów np. pokrzywy w cieście naleśnikowym. Świeże liście maczamy w cieście, smażymy przez krótki czas na patelni, aż uzyskają złocisty kolor.
Wprowadzenie pokrzywy zwyczajnej do jadłospisu kuchennego w okresie wiosennym skutecznie wesprze system odpornościowy, dostarczy cenne elementy i poprawi kondycję skóry. Dobrym pomysłem jest również stosowanie preparatów opartych na naturalnych składnikach - leki z pokrzywą w składzie znajdziecie między innymi w asortymencie Leki Natury i wielu innych producentów zielarskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz