czwartek, 21 stycznia 2016

Aronia czarnoowocowa jako produkt leczniczy

Dlaczego warto pić herbatę z aronii czarnoowocowej? Chociażby dlatego, że owoce aronii zawierają wiele witamin (między innymi witaminy: B9, B2, C czy PP) oraz takie mikroelementy jak żelazo, wapń czy mangan. Jednak to, co szczególnie cenimy w aronii to jej właściwości lecznicze pomagające w walce z nowotworami oraz takimi często spotykanymi chorobami jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.


Jak to się dzieje, że tak niepozorna roślina może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na szereg tak groźnych dla człowieka chorób cywilizacyjnych?

To właśnie zawarta w aronii witamina P, a więc nagromadzone przeciwutleniacze mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Z tego też względu substancje zawarte w owocach aronii są tak skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników, które są uważane za częsty powód namnażania się komórek rakowych w organizmie.

Aronia czarnoowocowa wspiera także funkcjonowanie oczu. To właśnie bioflawonoidy opóźniają występowanie tak często spotykanych chorób jak AMD (degeneracja plamki żółtej oka), zaćma czy jaskra. Dodatkowo sok z aronii może znacząco wpłynąć na ostrość widzenia i poprawić jego jakość. Stąd też jest to produkt, który powinien być przyjmowany przez osoby mające problemy z oczami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz